Vegologiskt

vegetariskt, ekologiskt, logiskt

Meny Stäng

Månad: januari 2013 (sida 1 av 6)

Varma mackor

Grunda med ajvar, toppa med skinka eller babyspenat, tomat och fetaost. Olivolja och peppar på toppen. Grädda i ugnen. De blir inte torra utan mycket saftiga.

Mat till barn

Jag vill att min dotter ska smaka och äta allt. Jag vill lära henne allt jag kan. Jag vill att hon ska veta skillnad på en gurka och zuccini, en morot och en tomat.  Jag vill helst att hon ska    kunna hantera knivar och skärbrädor och kastruller, pannor, och kunna mixa. Självklart allt eftersom hon mognas och utvecklas.

Jag vill att hon ska veta att det finns något som heter rött råris, qouina, dinkel, lika självsäkert som det finns potatis och makaroner.

Jag är noga med att bara presentera maten som den är, inte som andra föräldrar kan göra det här är broccoli och det är jättenyttigt för dig.  Utan bara det här broccoli och det är en grönsak. 

Jag vill skapa en bra grund och när hon själv i framtiden ska gå och handla till sin egen familj, vill jag gärna se att hon hämtar färsk sparris, grädde, buljong och kryddor istället för en Campbells  när hon ska laga sparrissoppa. Lika självklart ska hon titta i den manuella fisk / köttdisken och välja därifrån istället för i frys / kyl disken.
Mat ska vara kul att laga inget måste.

Jag vill lära henne att använda mat som är i svensksäsong, vad är en kålrot, en morot, en potatis. Det kanske inte blir jättemycket tomater och gurkor hos oss under vintern. Sverige har så mycket annat gott att erbjuda.

Jag skulle vilja använda Renee Voltaires utryck Salig blandning för det är så bra och det är en sådan typ av mat som serveras hos oss. Ibland rawfood, ibland långkok, ibland snabbt som sjutton, ibland soppa, ibland smörgås, ibland fil och flingor, ibland hirsgröt med sesammjölk och hemkokt äppelmos.

Barn är barn och barn är människor som ibland kanske inte är sugna på det som serveras eller bara vill äta ärtorna en dag eller potatisen en annan dag. En annan dag bara falaffelbullar, eller bara tre gojibär.  Som en annan dag vill ha MEEEERRR!
(jämför med dig själv, är du ALLTID hungrig och sugen på det som serveras på lunchresturangen, Nä tänkte väl det. Vad händer?- kanske du tar bilen och åker till ett snabbmatställe?)

Hos oss äter man det som serveras, och det är nästan alltid generöst. Ofta råkost, någon sallad, bröd, smör och huvudrätt. Man får välja det som står på bordet. Men vi tar inte fram något nytt. Jag brukar lägga upp hennes portion och då lägger jag sakerna för sig. Blandar inte.

Det ligger tydligen i tiden att ta upp frågan mat till barn IGEN, Aftonbladet skriver om det här

Vad tycker du?

 

Mums till mästerkocken

image

Detta är gott! Cirka 30kr, 200gram. Finns på hälsokosten

Tvättar cd

image

Vi brukar alltid hyra ljudböcker på biblioteket. De är alltid repiga och hackiga! Tänk dig när det är som mest spännande så börjar cdn att haka upp sig….. Ibland har skivan även börjat låta mitt i natten och man blivit skitskraj… Nu tar jag det säkra före det osäkra och tvättar alla skivor med kallt vatten och diskmedel ( använd inte diskborste, utan händerna!) Torka torra med t ex putsduk.

Äter glass

Söttjejen äter glass. Gojiochhallonsorbet.  Hos oss får man äta glass före maten…:D Lägg den i en pinne och det blir en glass…..