Vegologiskt

vegetariskt, ekologiskt, logiskt

Meny Stäng

Månad: juni 2013 (sida 1 av 3)

Chiagroddar dag 5

image

Se hur det har växt!

image

image

Smaken är stark och påminner om krasse. Hej då!

Groddar chia uppdatering

Nu blir det den 4de dagen mitt projekt pågår och det tar sig!
Det växer bäst där det är som tjockast på krukan och där det ständigt är fuktigt. Alltså långst ner där mycket vatten samlas.
Det är är kul!

image

Jag groddade även på papper och det ser ut så här:

image

Jag vattnar flera gånger om dagen, iprincip så fort jag ser odlingarna.  Allt har stått framme på köksbordet. Förutom tallriken som första natten stod under diskstället.

Ska du också grodda chia nu?

Chokladmoussetårta. Raw!

image

Vill du imponera på dina vänner och laga en god och nyttig sommartårta?
Den här är full av nyttiga fetter, antioxidanter och mycket, mycket god. Om du vill, gör bara moussen och ät som t ex efterrätt.

Botten:
100gr mandel
100gr cashewnötter
6st paranötter
2 msk kokosfett, smält
2msk agavesirap
Mixa allt i matberedaren. Nötterna först. Bred ut i en pajform och ställ i frysen.

Chokladmousse:
2, 5 avokado
2dl kakaopulver
2 msk kokosfett, smält
Agavesirap
(Salt)
Mixa allt och smaka av. Mer sötma? Mitt kakaopulver var ganska bittert/ starkt. Smaka av!

När du är nöjd.  Bre ut över den frysta botten. Ställ tillbaka i frysen. Godast halvfryst. Dekorera med rawkakaonibs och jordgubbar.

Groddar chia

image

Jag provar ett nytt sätt att grodda chia. Häng med.
Blötlägg 4msk chia tills kletigt. Smeta på en uppochnervänd lerkruka. Om det hasar ner lägg tillbaka!  Spraya med vattenspruta några gånger om dagen. Vänta 5-8dagar. Spännande!

”You are the only one that can heal yourself” Stora hälsokvällen, vad fick jag lära mig?

För någon vecka sedan var jag på stora hälsokvällen med Brian och AnnaMaria Clements – de har mycket intressanta ideer och kan vara lite extrema i vissa fall. Som helhet är de jätteintressanta. Jag kan föreställa mig att som novis och nyfiken går man därifrån lite konfudersam eftersom de anser att allt är giftigt och skapar cancer. T ex kläderna vi använder, särskilt de av polyester – som används inom träning, som fleece, som underställ mmm är mycket giftiga och Brian hade något exempel på en elit idrottsman som enbart  bar ekologisk bomull och han presterade mycket bättre än vad han hade gjort med  sk superträningskläder.
Färgen på våra väggar och tapeten i våra rum är också giftiga och vi andas in gift hela tiden vi vistas i rummen.

Några anteckningar:

 • You are the only one that can heal yourself. SÅ sant. Det är bara du som kan skapa, ändra din livstil, vad du väljer att äta, dricka, göra, vilken attityd du har gentimot andra…..

Du får verktygen, råden, tipsen och allt annat. Men det är du själv som måste göra förändringen. Konstigt va? Du måste göra det själv! Du kan inte gå till doktorn för att få ett piller för att du är fet och vill bli smal och snäll. En förändring kommer inifrån och det är bara du allena som kan heala dig själv.

 • Sedan pratade de om vikten av instinkt och inte intellektet. Det är instinkten som styr och hjälper oss att göra de bra valen. Bara du har tid att lyssna på din kropp, vad den säger till dig.

Tydligen hade Tom Hanks som tredje frågande, tackat ja till rollen som Forrest Gump i samma film. Tom hade sagt att han inte ville ha någon lön, men provision på hur mycket filmen sålde för. Han hade gjort ett bra val, och lyssnat på sin instikt för alla vet hur populär den filmen blev.
Vi fick läxa att de den filmen och även en italiensk film vid namn ”Life is beautiful”

 • Brian berättade om varför gröna bland är det nyttigaste du kan äta. För det är de. Han berättade om solen och solens strålar, om fotosyntesen, om klorofyll och om allt det nyttiga i gröna bladen:

Här hittar vi massvis med protein, mineraler, vitaminer, fytokemikaler (som Brian anser motverkar åldrande, sjukdomar, infektioner, bygger upp inumförsvaret mmm.) och esseniella fetter. Som gröna bland räknas, grönkål, spenat, sallader, (mörkgröna) pakchoi, ogräs, blast…. Alla gröna blad som du kan hitta. Mörkgröna är bäst! Isberg räkas inte.

 • Han presenterade en lista på olika typer av mat som har olika egenskaper och som är bra på olika sätt:
 1. De här växterna får mycket sol och är därför packade med klorofyl, massvis med protein och används som läkande: VETEGRÄS, SOLROSSKOTT, ÄRTSKOTT
 2. Dessa växter tillhör även de gruppen läkande: KLÖVERGRODDAR, ALFAALFA, LÖKGRODDAR, BROCCOLIGRODDAR, KÅLGRODDAR
 3. När du behöver ladda med energi för kropp och hjärna ät olika typer av säd: HIRS,BOVETE,TEFF, AMARANTH
 4. Behöver du extra energi och lättsmält mat? Då är bönor något för dig. Groddade bönor är 17-50% lättare att smälta (än kokta)  och ger inga gaser. Bra för dig som använder hjärtan mycket eller är atlet.  Anses vara bra cancerdödare dessutom. särskilt MUNGBÖNOR (skyddar mot bröst och prostata) och ADUKI (skyddar mot cancer i lungan, njurar och blåsan)
 5. BOKHORNSKLÖVERFRÖN fick en egenkategori för de är så nyttigt. Det är bra mot diabetiker eftersom det reglerar insulinhalten. De tipsar om att pressa till juice och dricka om du har mag/tarmproblem och det kan även användas som lavemang.

När kunder kommer Hippocrates hälsocenter i Florida börjar de oftast med steg 1, de läkande produkterna. De pressar även juice av ärt och solrosskotten. Det är lättare att dricka den mängden som man kan behöva.  Jag ska faktiskt prova att pressa solrosskott i min saftcentrifug tillsammans med kanske äpple någon gång.

Vi fick också recept på att motverka alzimers. Eftersom det är ett sunt recept så tar jag med mig det och sprider gärna vidare:
Ät riktigt med:

B12 (finns bland annat i alger)
GRODDAR
ESSENSIELLA FETTER (finns bland annat i chiafrön, linfrön)
och TRÄNA lagom

Brian och AnnaMaria talar mycket om deras favoritkateogrier av grönsaker och att de innehåller de mesta näringsvärdena och mycket proteiner, även B12 (som faktiskt alla lider brist på, även köttätarna, enligt Brian som hade forskat mycket och gjort egna undersökningar i ämnet)

 • Blågröna och gröna alger (jag tror de menar spirulina och chroella)
 • Sjögrönsaker, som nori och andra alger
 • Gräs och groddar

Deras hälsocenter ligger i Florida och det går flera resor dit du kan köpa privat eller åka med en grupp. Deras kost är helt levande, alltså RAW, med mycket gröna blad, alger, groddar och mjölksyrat. Läs mer på deras hemsida.

Några andra värdefulla tips:
Happycow Här listas alla veg / vegan restauranger. Välj land / ort och sök sedan. Lemuria kom upp, fast listan är gammal. En lunch kostar 85 / 80 inte 55 /50  i allafall på min tid….

Grodda chiafrön! De ger bra hjärnfetter, som skyddar mot alzimers.
Deras recept:
Lägg 8 msk chia i blöt, Lägg en lerkruka uppoch ner i ett fat. Smeta chiaklistret på lerkurkan och spruta / duscha några gånger om dagen med vatten.

Hoppas att du fick lära dig något nytt.
Källa: Brian och Anna Maria Clement, Hippocrates Healt institut