Vegologiskt

vegetariskt, ekologiskt, logiskt

Meny Stäng

Månad: november 2012 (sida 1 av 9)

Fredagen Sista K & N

Temperaturen visar -4 och i går såg min cykel ut så här

image

Mycket snö va?

Den här helgen är det avslutning på min kost och näringsrådgivarkurs! Så på måndag finns jag för alla som vill ha lite hjälp, råd och tips om maten!

Imorgon, lördag, är det min tur att prata om det vegetarisk julbordet. Är faktiskt rätt bra förberedd för det är ju mitt ”bord”.

Idag fick Elin vara på dagis 8:15 till 17:15!  Det känns ohyggligt länge. Vanligen går hon 08:30 (fast vi nog där vid 09) till 16:00.

I morgon är det 1 december och Oscars födelsedag. Han blir 4 i morgon och vi ska på kalas!

Jag har länge tänkt en rolig grej: Rita hur jag tror Elin kommer se ut  när hon är 4. Men typ: vilken typ av kläder gillar hon, vilken frisyr har hon, vad hon leker med och så. Man ritar från bästa förmåga hur man tror hon kommer se ut om två år. Roligast är förståss om hela släkten ritar varsin teckning som man  spar.

Kanske kan jag få ihop några teckningar om jag har kalas på min födelsedag!

Jag laddar efter morgondagens frulle! Yoghurt, bär och agavesirap.
Värt att gå upp 10minuter tidigare för….
Vi ses i morgon!

Ps… Flera kost och näringsrådgivare tar av sig skorna i klassrummet

image

Hej!

Häftet klart

Nu är recepthäftet klart!
Är det någon mer än Sofia som önskar ett så finns det redo att skickas ut!
Skickar ut dem via mail. Via ”skicka filen” för det blev ett stort häfte…. Mycket mat!

Finns mycket inspiration till advetsfikat och till själva julbordet.

image

God jul säger gubben!

9 saker jag inte klarar mig utan i köket och 2 som aldrig kommer in

Jag älskar att skriva sådana här listor!

9 saker jag inte klarar mig utan i köket

1) Koksfett - Det är få skaker som så användbara som koksfettet. Just nu har jag Biofoods eftersom det inte ger någon smak eller lukt.  Jag använder det till: steka i, smörja in mig med, äta med sked, lägga i smoothies, baka med……

2) Röda linser -Det är en kompis som hängt med ett tag. Men du som tror att det är bökigt och stökigt med linser, bönor och gryn -detta är något som dig. Kokar klarar på 10 minuter. Från torkade alltså. Ingen blötläggning behövs. Skulle du koka sönder dem, mixa tillsammans med persilja och olja så har du ett gott pålägg.

3) Dadlar / agavesirap är mitt socker. Jag har faktiskt sockerbitar hemma också, men de står i städskåpet….:D Perfekt om du skulle bränna vid en kastrull. (Ej snabbbit, de löses upp för fort)

4) Bönor i konservburk  Ja, jag köper faktiskt bönor i burk. Det är inte alltid man hinner blötlägga, koka och så om man få ett paniksug efter Stora vita.

5) Kaffet  ja det får faktiskt en egen kategori, tyvärr. Dricker nog en 5-6 expresson / dag.

6) EN BRA KNIV  det är så viktig att jag skriver det med versaler. En bra kniv, alltså. Jag gillar mest de kyramiska från Kyocera. De är lätta och passar till den mesta matlagningen. Men skulle jag  tex öppna en melon, (karva skinkan) eller skära i något annat hårt använder jag en tyngre kniv.  Så klart.

7) En bra mixer  funderar du på att köpa en mixer? Köp en bra och stabil på en gång. En med ett högt varvtal som slår sönder kärnor och nötter. Kanske kostar lite mer, men du tillbaka så mycket. Min bättre köpte jag på MediaMarkt och heter Wilfa och är helt underbar. Helst vill jag ju ha en Witamix. Köper du en åt mig?

8) En diskmaskin det var faktiskt det första jag köpte till mitt första egna boende.

9) En tratt som man sätter på t ex olivoljeflaskan - vet inte vad de heter, men de är jättebra, slipper ta av och på korken hela tiden. Finns på Cajsa Warg.

Nu kommer min förbjudna lista på saker som jag aldrig skulle köpa eller ta hem

1) Margarin, och alla undergrupper; Becel, Lätta, Flora, Lätt & Lagom…. Detta är så konstgjort och förädlat att det inte ens finns något naturligt kvar. BLÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!! Och har ni hört… vissa förskolor serverar Becel till barnen? Becel som anses säkna kolestrolet, hur tänker de nu? Du som vill ha dina växtfetter? Ta en msk linfröolja istället

2) Bantningspulver, piller och barer – Inte för att jag är så mager att jag inte behöver utan för att det är konstgjort och vidrigt. Smakar äckligt och är bara konstigt. Jag vet att folk äter detta – men jag skulle aldrig göra det.  Jag vann en massa produkter från Allevo förra året så jag har provat / smakat. Och läst vad de innehåller.

 

 

 

 

 

”Oboy” utan mjölk och socker

image

Det här brukar jag och Elin göra om morgorna. Chokladdryck! Till en stor och en liten: 4 dadlar 1dl casewnötter 0,5 solroskärnor 2 tsk raw kakaopulver 1,5 dl vatten. Använd gärna blötläggningsvattet Lägg dalarna, nötterna och kärnorna blöt under natten. Lägg allt i mixern och mixa länge. Klart!

Inget fungerar

Det regnar och jag är verkligen dödstrött. Inget fick jag gjort idag, men jag fick låna hem skrivaren  och om inte det skulle funkar kunde Peter kanske hjälpa mig.

Ikväll blir det absolut ingen läskigt ljudbok som godnattsaga!

Vad lagar man för mat när man är sjukt trött?  Herman skulle nog föreslå något som är färdigt och som man hämtar i frysdisken… Personligen mår jag illa av helfakrikaten särskilt den som ska vara ”nyttig” för den är så konstgjord.

Vi skulle kunna göra: omelett, totillapizza,  kokt potatis med morotssbiffar eller så.

Har ni sett vilket vedervärdigt värdet det är idag?

image

Klockan är 14:45 och nära på beckmörkt ute.
Nu vill jag ha vintern! Inte regnet!
Hej!